webshop

het verhaal

Goedbeschouwd ligt de absolute oorsprong van Kruiskaars in het jaar 1444 in de stad Amersfoort, in dat jaar werd Amersfoort een heus bedevaartsoord.

In 1444 was ene Geertje Arends onderweg van Nijkerk naar Amersfoort om toe te kunnen treden tot de gemeenschap van het Sint-Agnietenklooster. Ze had een aarden Mariabeeldje bij zich, maar omdat ze het beeldje bij nader inzien niet waardig genoeg vond als geschenk aan het klooster, gooide ze het beeldje vlak voor het binnengaan in de buitengracht (nu Scheltussingel).

 

Het werd Kerstmis. Een dienstmeid luisterend naar de naam 'Margriet Albert Gijsen' kreeg driemaal een visioen waarin haar werd verteld naar de nu niet meer bestaande Kamperbuitenpoort te gaan, hier zou zij 'een geschenk vinden'. Inderdaad vond de dienstmeid daar het inmiddels vastgevroren beeldje in de gracht. 
Eenmaal thuis gaf ze het Mariabeeldje een mooie plaats in huis en stak er een kaars bij aan, de kaars brandde driemaal langer dan mogelijk had kunnen zijn.
Vanwege dit 'wonder' bracht haar biechtvader het beeldje vervolgens naar de Onze-Lieve-Vrouwekapel.

 

Al snel na de vondst van het beeldje kwamen pelgrims bij duizenden naar Amersfoort, de stad werd zeer bekend tot ver buiten onze landsgrenzen.
Tijdens de pelgrimage wilde men net als de dienstmeid een kaars branden, maar zoveel kaarsenhouders waren in die tijd niet voorhanden. Daarom werden houders ook wel gemaakt uit resten kaarsvet, zo bleven de voordelige slanke kaarsen toch rechtop staan tijdens het branden.

De moderne variant van deze Middeleeuwse kaars heet 'Kruiskaars'. Elke Kruiskaars is zelfdovend want elke Kruiskaars houder is vervaardigd uit kaarsvet, net als in 1444. In onze moderne tijd is dat de reden waarom alleen een Kruiskaars in een Kruiskaars houder past; anders dan in de Middeleeuwen dooft een moderne Kruiskaars uit zichzelf als de vlam zijn houder nadert. Wel zo veilig.

Kruiskaars wordt geproduceerd door de Amerpoort Groep, niet toevallig een organisatie die een stevige relatie onderhoudt met de stad... Amersfoort. Een gedenksteen in de oude stadsmuur van Amersfoort markeert trouwens (nog steeds) de plek waar dit verhaal heeft plaatsgevonden.

Binnenkort horen jullie meer...